Zirai donun etkisi 2–3 yıl sürebilir

Zirai Don Zararı Çiftçileri Derinden Etkiledi

Yazar: Evrin Güvendik / ANKARA – TBMM Araştırma Komisyonu, zirai don nedeniyle etkilenen 34 ilin 13’ünü ziyaret ederek saha araştırması yaptı. Komisyon, elde ettiği görüşleri Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletmek üzere rapor haline getirdi. Karadeniz ve Ege bölgelerinde saha çalışmalarını sürdürecek olan komisyonun raporunda şu tespitlere yer verildi:

  • Genç meyve bahçelerindeki zararın, gelir kaybının 2-3 yıl sürebileceği öngörülmektedir.
  • Bazı üreticiler, gelecek sezonlarda da ürün alamama riskiyle karşı karşıya.
  • Zirai don, tarım sektörünü ve tüm ekonomik alt sistemleri derinden sarsan bir kriz yaratmaktadır.
  • Çiftçilerin birçoğu TARSİM sistemi hakkında yeterli bilgiye sahip değil.
  • Üreticiler, maliyet artışı nedeniyle ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldı.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilere teknik destek sağlamış ve eğitim programları düzenlemiştir.
  • Meteoroloji Genel Müdürlüğü, üreticilere erken uyarılar göndererek bazı çiftçilerin tedbir almasını sağlamıştır.
  • Kayıtlı olmayan çiftçilerin destekleme sistemine dahil edilmesi talep edilmektedir.

‘Kredi borçları faizsiz ertelenmeli’

Raporda, TARSİM’in hasar tazminatlarını zamanında ödemesi gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca, çiftçilerin tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve desteklenmesi önerilmiştir.

Kaç çiftçi var?

Raporda, ÇKS kaydı bulunmayan ancak zirai dondan zarar gören çiftçiler için özel bir kayıt sistemi oluşturulması gerektiği önerilmiştir. 2024’te 2.3 milyon kayıtlı çiftçi bulunurken, yaklaşık 1 milyon çiftçinin tarım sigortası yaptırdığı belirtilmektedir.

Sofraya Pahalı Geliyor

Zirai don nedeniyle fiyat artışları yaşanmaktadır. Kiraz en pahalı ürün olup fiyatları 150 ila 300 lira arasında değişmektedir. Nektarin ve şeftali fiyatları ise 90-110 lira bandına gerilemiştir. Kayısı ise kısıtlı tezgah ürünü olarak görülmektedir ve kalitesiz olduğu belirtilmektedir.

Related Posts

Bakan Yumaklı: 14 ilde, 7 milyon hektar ormanlık sahada faaliyetler yürüteceğiz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dünya Bankası iş birliğiyle uygulamaya alınan 400 milyon dolar bütçeli İklime Dirençli Ormancılık Projesi’nin ormancılık tarihinin en kapsamlı ve stratejik projelerinden biri olduğunu belirterek, “Bu proje kapsamında, 14 ilde, 7 milyon hektar ormanlık sahada faaliyetler yürüteceğiz. Yaklaşık 7 milyon vatandaşımızın doğrudan veya dolaylı olarak bu projeden etkilenmesini sağlayacağız” dedi.

Hibrit ve elektrikli araçların kiralama pazarında büyüme! Yüzde 10’u geçti

TOKKDER, bağımsız araştırma şirketi NielsenIQ işbirliğiyle hazırladığı, bu yılın birinci çeyrek sonuçlarını içeren “TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu”nu açıkladı. Rapora göre, operasyonel araç kiralama sektörü bu yılın ilk çeyreğinde geçen …

Bakan Bayraktar, yenilenebilir enerji projelerinde izin süreçlerinin hızlanacağını bildirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji ve maden alanlarında yatırımların önünü açacak düzenlemeler içeren kanun teklifinin Meclise sunulduğunu belirterek, “İzin süreçleri hızlandırılacak.” ifadesini kullandı

Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücü yüzde 177 büyüdü

Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücü, teknolojik gelişmeler ve ülkenin enerji politikalarıyla son 10 yılda yüzde 177 büyüyerek 13 bin 376 megavat oldu.

Euro, dolar karşısında son 7 haftanın zirvesinde

Faiz indirimi beklentileriyle güçlenen euro/dolar paritesi 1,1539 seviyesine çıkarak 22 Nisan’dan bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.

Bakan Şimşek’ten flaş KKM açıklaması! Sona mı eriyor?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV’de ekonomideki gelişmelere dair değerlendirme yaptı. Bakan Şimşek, tartışmalara neden olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına dair dikkat çeken bir açıklama yaptı. Şimşek, “Kur korumalı mevduat …