Virüs alarmı: Tonlarca patates Mersin Limanı’ndan döndü

Mersin Limanı’nda İthal Patateslerde Virüs Tespit Edildi!

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ekipleri, Mersin Limanı’nda ithal edilen tarım ürünlerine yönelik denetimlerini sürdürüyor. Son iki ayda limana ulaşan tonlarca tohumluk patates, bitki sağlığı inspektörleri tarafından titizlikle incelendi. Yapılan analizler sonucunda, ithal edilen patateslerde bitki hastalıklarına yol açan virüsler tespit edildi.

Toplam 2.223 ton 150 kilogram patatesin, “Potato leafroll polerovirus” (yaprak kıvırcıklığı virüsü) ve “Tobacco rattle tobravirus” (tütün çıngırak virüsü) taşıdığı açıklandı. Tespit edilen virüslü ürünler arasında:

  • İskoçya’dan gelen 850 ton,
  • Hollanda’dan gelen 585 ton 400 kilogram,
  • Almanya’dan gelen 787 ton 750 kilogram patates bulunuyor.

Bu ürünler, Türkiye’ye girişlerine izin verilmeden iade sürecine alındı.

Peki patateslerde tespit edilen virüsler hakkında ne biliniyor?

Potato Leafroll Polerovirus (PLRV) – Yaprak Kıvırcıklığı Virüsü
Potato Leafroll Virus (PLRV), patates bitkisinde yaprakların kıvrılmasına, bitki gelişiminin zayıflamasına ve verim kaybına yol açan ciddi bir virüstür. Polerovirüs grubuna aittir.

Tobacco Rattle Tobravirus (TRV) – Tütün Çıngırak Virüsü

TRV, toprak kaynaklı bir virüstür ve patateste en çok görülen belirtisi iç lekelenme (spraing) hastalığıdır. Özellikle yumrularda çürüme ve kahverengi halka lekeleri oluşturur.

Bu virüsler, sadece patatesin görünümünü değil, tüketilebilirliğini ve ticari değerini de düşürür. İthal tohumluk patateslerde bu virüslerin bulunması, Türkiye gibi büyük üretici ülkelerde yerli tarımı tehdit ettiği için ciddi bir riskli oluyor.

TÜRKİYE’DE PATATES ÜRETİMİ

Yetkililer, iade edilen bu tohumluk patateslerin Türkiye’nin genel üretim kapasitesine kıyasla çok düşük olduğunu belirtiyor. Türkiye’nin toplam patates üretimi yıllık yaklaşık 6 milyon ton seviyesine yaklaşırken, ithal edilen tohumluk patateslerin toplam üretim içindeki payı yüzde 1’in altında kalıyor.
Türkiye, Dünya Patates Üretiminde İlk 15’te

Patates, Türkiye’de hemen her iklim bölgesinde yetiştirilebiliyor. Son beş yılda patates üretimi 1 milyon ton artış gösterdi. Türkiye, dünya genelinde 15. sırada yer alarak önemli bir üretici konumuna ulaştı.
En Fazla Patates Nerede Üretiliyor?

  1. Niğde – Yıllık 750 bin tonun üzerinde üretim
  2. Kayseri
  3. Afyonkarahisar
  4. İzmir
  5. Konya
  6. Sivas
  7. Nevşehir
  8. Aksaray
  9. Bitlis
  10. Adana

Uzmanlar, Türkiye’nin yerli üretim kapasitesinin yüksekliği nedeniyle ithal patatese olan bağımlılığın oldukça sınırlı olduğunu ve gerekli denetimlerle üretici sağlığının korunduğunu vurguluyor.

Related Posts

O tarihte emekli olma şansları olacak! EYT’yi kaçıranlara müjde

Türkiye’de Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının dışında kalan ve özellikle bir günle dahi mağduriyet yaşayan milyonlarca vatandaşın gözü kulağı, yeni bir erken emeklilik düzenlemesinde. Sosyal Güvenlik Uzmanları, bu büyük kitle için umut veren …

Bakan Yumaklı: 14 ilde, 7 milyon hektar ormanlık sahada faaliyetler yürüteceğiz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dünya Bankası iş birliğiyle uygulamaya alınan 400 milyon dolar bütçeli İklime Dirençli Ormancılık Projesi’nin ormancılık tarihinin en kapsamlı ve stratejik projelerinden biri olduğunu belirterek, “Bu proje kapsamında, 14 ilde, 7 milyon hektar ormanlık sahada faaliyetler yürüteceğiz. Yaklaşık 7 milyon vatandaşımızın doğrudan veya dolaylı olarak bu projeden etkilenmesini sağlayacağız” dedi.

Hibrit ve elektrikli araçların kiralama pazarında büyüme! Yüzde 10’u geçti

TOKKDER, bağımsız araştırma şirketi NielsenIQ işbirliğiyle hazırladığı, bu yılın birinci çeyrek sonuçlarını içeren “TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu”nu açıkladı. Rapora göre, operasyonel araç kiralama sektörü bu yılın ilk çeyreğinde geçen …

Bakan Bayraktar, yenilenebilir enerji projelerinde izin süreçlerinin hızlanacağını bildirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji ve maden alanlarında yatırımların önünü açacak düzenlemeler içeren kanun teklifinin Meclise sunulduğunu belirterek, “İzin süreçleri hızlandırılacak.” ifadesini kullandı

Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücü yüzde 177 büyüdü

Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücü, teknolojik gelişmeler ve ülkenin enerji politikalarıyla son 10 yılda yüzde 177 büyüyerek 13 bin 376 megavat oldu.

Euro, dolar karşısında son 7 haftanın zirvesinde

Faiz indirimi beklentileriyle güçlenen euro/dolar paritesi 1,1539 seviyesine çıkarak 22 Nisan’dan bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.