NVIDIA, Çin için B20 Yapay Zeka Çipi Geliştiriyor

NVIDIA tarafından Çin pazarını hedefleyen ve mevcut ABD ihracat protokolleri ile uyumlu Blackwell çip serisinin bir parçası olarak B20 adı verilen yeni bir yapay zeka çipi üzerinde çalışıldığı iddia edildi. NVIDIA Blackwell B20 yapay zeka çipleri hakkındaki iddianın sahipleri ise Reuters‘e konuşan üç isimsiz kaynak olarak gösteriliyor.

Arka plan olarak ABD, yapay zeka çipleriyle ilgili mevcut ihracat kontrollerini Ekim 2023’te, ChatGPT’nin piyasaya sürülmesinden bir yıldan kısa bir süre sonra uygulamaya koydu. Kısıtlamalar; Çin’in askeri modernizasyon çabalarını sınırlamak, ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarını korumak ve ABD’nin yapay zeka teknolojisindeki liderliğini korumak amacıyla yüksek performanslı yapay zeka çiplerini, özel çip yapım ekipmanlarını ve ilgili teknolojileri hedef alıyor.

Üç kaynaktan ikisi, NVIDIA’nın Çin’deki en büyük distribütör ortaklarından biri olan Inspur ile çalışacağını ileri sürdü. İddia hakkında tabii ki iki şirketten de açıklama yok.

Kaynaklar B20 çipinin teknik özelliklerini açıklamadı ancak büyük olasılıkla çip bu yılın başlarında duyurulan ve selefi H100’den 30 kat çıkarım performansına sahip olan B200‘den daha az güçlü olacak.

Reuters kaynakları, B20 çipi olarak adlandırılan çipin Çin pazarında ne zaman satışa sunulacağından bahsetmiş değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir