İflasın raporu! Türkiye ekonomisinde çanlar çalıyor: 5 şirketten 1’i fiilen battı ama destekle ayakta

Türkiye’deki Ekonomik Kriz Raporu: İflas Oranı Artıyor

Bağımsız düşünce kuruluşu Toplum Çalışmaları Enstitüsü tarafından yayınlanan ‘Türkiye’nin İcra ve İflas Raporu’, Türkiye ekonomisindeki krizin boyutunu açıkça ortaya koydu. Rapora göre her beş şirketten biri fiilen iflas etmiş durumda. Ayrıca, artan kobi kredileri enflasyon karşısında zorlanırken, icra dosyalarında rekor seviyelerde artış yaşanıyor.

‘Zombi Şirket’ Trendi Yükselişte

Toplum Çalışmaları Enstitüsü tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye ekonomisindeki derinleşen kriz sonucunda birçok şirket iflasın eşiğine gelmiş durumda. Ancak, bu şirketler faaliyetlerini sürdürmeye devam ederek adeta ‘zombi şirket’ haline gelmiş durumda. Bu şirketler, sürekli zarar edip borçlanarak hayatta kalmaya çalışıyor.

Zombi Şirketlerde Şaşırtıcı Artış

Rapora göre, Türkiye’de her beş şirketten biri artık ‘zombi şirket’ olarak kabul edilmekte. Bu şirketler, sürekli zarar etmelerine rağmen devlet destekleri ve düşük faizli krediler sayesinde faaliyetlerine devam edebiliyor. Ayrıca, Türkiye’nin halka açık olmayan şirketler arasında zombi şirket oranının hala yüksek seviyelerde olduğu belirtiliyor.

KOBİ Kredilerindeki Artış Dikkat Çekiyor

Raporda ayrıca, KOBİ kredilerindeki artışın enflasyona göre yetersiz kaldığına dikkat çekiliyor. KOBİ’lerin finansmana erişiminin arttığı görünse de, gerçek borçlanma kapasitelerinde düşüş yaşandığı belirtiliyor. Bu durum, Türkiye ekonomisindeki daralmayı ortaya koyuyor.

İcra Dosyalarında Rekor Sayıda Artış

Raporda, Türkiye’de icra ve iflas dosyalarındaki artış da gözler önüne seriliyor. 2015 yılından bu yana icra ve iflas dosyalarında ciddi bir artış yaşanırken, işlem sürelerinde de belirgin bir uzama gözlemleniyor. Bu durum, Türkiye ekonomisinin ciddi bir durgunluk içinde olduğunu gösteriyor.

Ekonomik Suçlar Yükselişte

Toplum Çalışmaları Enstitüsü raporuna göre, Türkiye’de ekonomik suçlarla ilişkilendirilen kişi sayısı artış gösteriyor. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda da ciddi bir artış yaşanırken, bu durum ülke ekonomisindeki istikrarsızlığın bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Related Posts

Euro, dolar karşısında son 7 haftanın zirvesinde

Faiz indirimi beklentileriyle güçlenen euro/dolar paritesi 1,1539 seviyesine çıkarak 22 Nisan’dan bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.

Bakan Şimşek’ten flaş KKM açıklaması! Sona mı eriyor?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV’de ekonomideki gelişmelere dair değerlendirme yaptı. Bakan Şimşek, tartışmalara neden olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına dair dikkat çeken bir açıklama yaptı. Şimşek, “Kur korumalı mevduat …

600 bin kamu işçisi için kritik tarih belli oldu: Gözler zam teklifinde

Türkiye genelinde kamu kurumlarında görev yapan yaklaşık 600 bin kamu işçisi, 2025-2026 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için kritik bir eşikte. Kamu işçisinin zam pazarlığında 4’üncü toplantı yarın saat 14.00’te yapılacak. Hükümet, ilk zam teklifini yarın verecek.

Çin’den vize hamlesi: Endonezya da dahil oldu! Ülke sayısı 55 oldu

Ulusal Göçmenlik İdaresinden (NIA) yapılan açıklamaya göre, Endonezya’nın eklenmesiyle 10 günlük vizesiz geçiş programındaki ülkelerin sayısı 55’e ulaştı. Program kapsamında aralarında ABD, İngiltere, Kanada, Rusya ve Brezilya’nın olduğu ülkelerin …

Euro rekor kırdı: Gerilim tırmandıkça dengeler şaştı

ABD dolarının küresel piyasalarda zayıflaması, Euro’da yukarı yönlü hareketi tetikledi. ABD ve İran gerilimi altın fiyatlarını yukarı yönlü harekete geçirirken Euro/TL kuru da yeni tarihi zirvesine ulaştı. EURO REKOR KIRDI Bir aya yakın zamanda …

Kadın mühendis eşinin memleketinde devlet desteğiyle fabrika kurdu

İstanbullu bilgisayar mühendisi Özge Gündoğdu Salih, 9 yıl önce yerleştiği eşinin memleketi Hatay’da devlet desteğiyle kurduğu fabrikada, kendi markasıyla zeytinyağı üretimi yapıyor.