Hafıza kapasitesinin anahtarı hücreler keşfedildi

Astrositlerin Beyindeki Rolü

Astrositler, genellikle sinir sisteminde bakım görevlerini üstlenen hücrelerdir. Bu hücreler, atıkları temizleme, nöronlara besin sağlama ve kan akışını düzenleme gibi çeşitli görevlerin yanı sıra, nöronlar arasındaki iletişimi sağlayan üç yönlü bağlantılar da kurarlar.

Araştırmanın öncüsü Leo Kozachkov, astrositleri “milyonlarca dokunaçlı bir ahtapot”a benzetiyor. Her bir dokunaç, bir sinapsı saran bir işlemci gibi çalışarak elektriksel sinyallerle değil, hücre içi kalsiyum dalgalarıyla iletişim kurar ve kimyasal mesajların salınmasını tetikler.

MIT ve IBM Research tarafından geliştirilen yeni bir makine öğrenimi modeli, astrositlerin karmaşık bilgi ağları oluşturarak belleği organize edebileceğini gösteriyor. Her bir astrosit binlerce sinapsla bağlantı kurarak beynin büyük hafıza kapasitesini açıklıyor.

Astrositlerin sadece bir hücre olarak değil, her bir dallanma üzerinden bağımsız hesaplama birimleri gibi çalıştığı düşünülüyor. Bu durum, daha az nöronla daha fazla hafıza depolama olanağı sağlar ve enerji açısından da daha verimli bir sistem sunar.

Toronto’daki Krembil Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Maurizio de Pittà, modelin biyolojik temellere dayandığını vurgulayarak, ancak gerçek zamanlı beyin süreçlerinin henüz tam olarak anlaşılamadığını belirtiyor. Bu nedenle, model umut verici olsa da, deneysel doğrulama aşamasına henüz gelinmemiştir.

Bununla birlikte, bu model Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde yeni yaklaşımların kapısını aralayabilir. Kozachkov, astrosit bağlantılarının hassas bir şekilde modüle edilmesinin kaybedilen hafıza fonksiyonlarını geri kazandırabileceğini savunuyor.

Related Posts

Kredi kartının ön yüzündeki 16 rakam bu anlama geliyormuş

Kredi kartlarının ön yüzünde yer alan 16 haneli sayı rastgele değil, her rakamın belirli bir anlamı var. Bankalararası tanımlamalardan güvenlik kodlarına kadar uzanan bu sayı dizisinin şifrelerini çözüyoruz.

Şehir Katili bilim dünyasını alarma geçirdi: Bütün uyduları yok edebilir

Bilim dünyası, 2032 yılında Ay ile çarpışma rotasında seyreden 2024 YR4 kodlu “Şehir Katili” lakaplı asteroit için alarmda. Yakın zamanda yapılan gözlemler, bu çarpışmanın gerçekleşme olasılığını yüzde 3.8’den yüzde 4.3’e yükseltti. Başlangıçta Dünya …

ChatGPT’yle konuşup başka birine dönüşenler anlattı: Eşiyle boşanan bile var

Hayatımıza hızla dahil olan yapay zekanın en çok kullanılan uygulamalarından biri ChatGPT… Ancak bu bot ile uzun süreli ve derin sohbetler, sınırları zorlayan etkiler bırakabiliyor. Aralarında evliliği biten, gerçeklik algısı sarsılan ve bunalım yaşayanların da bulunduğu bazı kullanıcılar, yaşadıkları sıra dışı deneyimleri paylaştı.

Çin, Ay mekiği Mıngcou’nun “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptı

Çin’in, 2030 yılında başlamayı planladığı insanlı Ay görevlerinde kullanacağı personel taşıyıcı mekiğinin “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptığı bildirildi.

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.

Beklenen o özellik artık Iphone’da kullanılabilecek!

iPhone iOS 26 güncellemesi ile birlikte kullanıcıları için önemli bir yeni de hayata geçirdi. Bu güncelleme kapsamında artık iPhone’ununuzun ekranında tam olarak ne kadar sürede şarj olacağına ilişkin bilgilere doğrudan erişebilirsiniz. Kilit …