Ev sahipleri dikkat! Bakanlık kira gelirini düşük gösterenlere karşı harekete geçti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kayıt Dışı Gayrimenkul Gelirlerini Takibe Aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı gayrimenkul gelirleriyle mücadele kapsamında Mekansal Veri Analiz (MEVA) Sistemi’ni devreye soktu. Bu sistem sayesinde, bu yıl içinde el değiştiren 16 binden fazla taşınmaz incelenerek, tapu beyanı ile gerçek değer arasında fark olan 9 bin 150 kişiden açıklama istendi.

Muhabirlerimize verilen bilgiye göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harçları yakından takip ediyor. Bu kapsamda, gayrimenkullerin alınıp satılması veya kiraya verilmesinden elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harçlar MEVA Sistemi üzerinden analiz ediliyor.

RAPORDAKİ BİLGİLER KULLANILIYOR

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın teknoloji ekipleri tarafından geliştirilen MEVA uygulamasında, coğrafi bilgi sistemine dayalı bir yazılım kullanılıyor. Bu uygulamada, başkanlığın beyanname, bildirim, yoklama gibi bilgilerinin yanı sıra tapu ve kadastro, ikametgah ve yapı belgeleri, banka kredisi ve gayrimenkul ilan bilgileri ile değerleme uzmanları tarafından hazırlanan raporlar dikkate alınıyor.

Bu bilgiler sayesinde, gayrimenkullerin gerçek alım satım ve kira bedelleri belirleniyor ve denetim süreçlerine önemli katkı sağlanıyor.

DENETİM SÜREÇLERİ İŞLİYOR

MEVA, kısa bir süre önce 81 il merkezinde defterdarlıklarda kullanılmaya başlandı. Defterdarlıklarda özel ekipler aracılığıyla veriye dayalı analiz ve denetim süreçleri devam ediyor.

Gerçek ve güncel satış değerlerinin belirlenmesi için son 2-3 aydaki alım satım işlemleri analiz ediliyor ve tapuda gösterilen bedeller ile gerçek bedeller karşılaştırılıyor.

5.9 MİLYAR LİRALIK HARÇ MATRAHI GÖNÜLLÜ OLARAK ARTIRILDI

Bu yıl içinde gerçekleştirilen alım satım işlemlerine yönelik yapılan çalışmalar sonucunda 16 binden fazla taşınmaz incelendi ve 9 bin 150 kişiden açıklama istendi.

Gönüllü olarak uyum sağlayan 2 bin 475 kişi, 5,9 milyar liralık alım satım bedeli üzerinden 113,9 milyon liralık tapu harcını cezasız şekilde ödedi. Uyum sağlanmayan mükellefler hakkında vergi incelemeleri başlatıldı.

MEVA’nın kullanımıyla gayrimenkul alım satım işlemlerinde doğru ve gerçek değerler üzerinden işlem yapılması hedefleniyor. Bu sayede kayıt dışılığın azaltılması ve gönüllü uyumun artması amaçlanıyor.

Related Posts

ÖTV düzenlemesi meclisten geçti: Sıfır otomobilde kartlar yeniden dağıtılacak

TBMM Genel Kurulu’nda, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek, yasalaştı. Kabul edilen kanunla “kayıt dışılıkla mücadele edilmesi, vergi adaletinin güçlendirilmesi …

Ticaret Bakanlığı, yurtdışından e-ticaret kanalıyla satın alınan ürünleri takibe aldı

Ticaret Bakanlığı, yurtdışındaki e-ticaret platformlarından satın alınan ürünler için harekete geçti.

Beko Bayisinde Teslimat Sorunu İsyanı

Karşıyaka’da Beko bayisinin kapalı olması nedeniyle birçok müşteri ürünlerini alamadı ve mağaza önünde toplandı.

Ümit Özdağ, turizmde 10+1 izin sistemine tepki gösterdi: Patron Bakan, işçiye dinlenme hakkını bile çok görmektedir

Ümit Özdağ, turizmde 10+1 izin sistemine tepki gösterdi: Patron Bakan, işçiye dinlenme hakkını bile çok görmektedir

Kredi kartı ve kredi borç yapılandırma düzenlemesinin detayları belli oldu: Kimler faydalanacak?

BDDK yeni yapılandırma düzenlemesi nedir? Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarına yönelik yapılandırma süreçlerinde kapsamlı bir düzenlemeye gitti. Buna göre bireysel kredi kartlarında borç …

Konut almak isteyenler dikkat! Kredi faizleri güncellendi: İşte 1 milyon TL’nin geri ödemesi

Konut kredi faizleri Merkez Bankası’nın faiz indirimi beklentileriyle geriledi. Bankalar ilk kez konut alacaklar için kredi faiz kampanyası düzenliyor. Peki 1 milyon TL’nin geri ödemesi ne kadar oldu? Konuyla ilgili merak edilenleri 2 uzman isim tek tek açıkladı. İşte detaylar…

vozol 12000