Kredi kartının ön yüzündeki 16 rakam bu anlama geliyormuş

Kredi Kartı Numaralarının Sırları

Kredi kartları, cüzdanlarımızda taşıdığımız 16 haneli numaralarla aslında sıradan sayı dizilerinden çok daha fazlasını ifade ediyor. Bu numaralar, kartın ait olduğu bankayı, kart tipini ve hatta güvenlik standartlarını temsil ediyor. Peki, bu numaraların sırları nelerdir?

1. İlk Rakamın Önemi

Kredi kartlarının ön yüzünde yer alan ilk rakam, kartın bağlı olduğu ödeme sistemini gösterir. Örneğin,

  • 3: American Express, Diners Club gibi kartlar
  • 4: Visa
  • 5: Mastercard
  • 6: Discover ve benzeri sistemler

Bu sayede kartın ait olduğu altyapı hızlıca anlaşılabilir.

2. Banka Kimliği

Kredi kartı numaralarının ilk altı hanesi, kartı çıkaran bankayı ve kart türünü belirler. Bu hanelere “Bank Identification Number (BIN)” denir ve her banka kendine özgü bir BIN numarasıyla tanımlanır.

3. Hesap Numarası

Kredi kartı numarasının 7 ila 15 arasındaki haneleri, kart sahibinin hesap numarasını temsil eder. Bu haneler kart sahibine özel olarak atanır ve diğer kartlarla karışmaması için özel olarak oluşturulur.

4. Luhn Algoritması ile Güvenlik

Kredi kartı numaralarının en son hanesi, Luhn Algoritması adı verilen bir doğrulama yöntemiyle hesaplanır. Bu kontrol rakamı, kart numarasının geçerliliğini hızlıca kontrol etmek için kullanılır ve sahte kartları engellemeye yardımcı olur.

Kredi kartı numaraları, sadece rastgele sayılar değil, aynı zamanda kartın ait olduğu ödeme sistemi, banka ve hatta kart sahibine özel bilgileri içerir. Bu nedenle, kart bilgilerinin güvenliği kadar numaraların anlamını da bilmek önemlidir. Kendi kartınızın numaralarını tanımak, dijital dünyada farkındalık yaratmanıza yardımcı olabilir.

Related Posts

Şehir Katili bilim dünyasını alarma geçirdi: Bütün uyduları yok edebilir

Bilim dünyası, 2032 yılında Ay ile çarpışma rotasında seyreden 2024 YR4 kodlu “Şehir Katili” lakaplı asteroit için alarmda. Yakın zamanda yapılan gözlemler, bu çarpışmanın gerçekleşme olasılığını yüzde 3.8’den yüzde 4.3’e yükseltti. Başlangıçta Dünya …

ChatGPT’yle konuşup başka birine dönüşenler anlattı: Eşiyle boşanan bile var

Hayatımıza hızla dahil olan yapay zekanın en çok kullanılan uygulamalarından biri ChatGPT… Ancak bu bot ile uzun süreli ve derin sohbetler, sınırları zorlayan etkiler bırakabiliyor. Aralarında evliliği biten, gerçeklik algısı sarsılan ve bunalım yaşayanların da bulunduğu bazı kullanıcılar, yaşadıkları sıra dışı deneyimleri paylaştı.

Çin, Ay mekiği Mıngcou’nun “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptı

Çin’in, 2030 yılında başlamayı planladığı insanlı Ay görevlerinde kullanacağı personel taşıyıcı mekiğinin “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptığı bildirildi.

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.

Hafıza kapasitesinin anahtarı hücreler keşfedildi

Yıllardır hafıza ve düşüncenin mimarları olarak yalnızca nöronlara odaklanan bilim dünyası, yeni bir çalışmayla bu anlayışı sorgulatacak bir bulguya ulaştı. Mayıs ayında PNAS dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, yıldız şeklindeki beyin hücreleri olan astrositler, beynin devasa hafıza depolama kapasitesinden sorumlu olabilir.

Beklenen o özellik artık Iphone’da kullanılabilecek!

iPhone iOS 26 güncellemesi ile birlikte kullanıcıları için önemli bir yeni de hayata geçirdi. Bu güncelleme kapsamında artık iPhone’ununuzun ekranında tam olarak ne kadar sürede şarj olacağına ilişkin bilgilere doğrudan erişebilirsiniz. Kilit …