23 Şubat 2025

Acıgöl Haber Sitesi

Eğitim, Sağlık, Ekonomi, Teknoloji Haber Sitesi

Tüm taşlar kıymete binecek: Bilim insanları yeni yöntem keşfetti

Bilim insanları, kayaçların atmosferdeki CO₂'yi çok daha hızlı emmesini sağlayacak yeni bir yöntem geliştirdi. Stanford Üniversitesi'nden Matthew Kanan ve Yuxuan Chen, kayaçları daha reaktif hale getirerek doğal kayaç aşınmasını (ERW) turboşarj etmeyi amaçlıyor.

Doğal Silikat Mineralleri Tarım Arazi Karbon Emisyonları Üzerinde Etkili Olabilir

Doğal silikat mineralleri, su ve CO₂ ile reaksiyona girerek katı karbonat maddeler oluşturur. Bu süreç, tarım arazilerine ezilmiş kayaç yayarak toprakların daha fazla karbon emmesini sağlamak için kullanılıyor. Ayrıca, bazı çalışmalar bu yöntemin tarımsal verimi artırabileceğini de gösteriyor.

Ancak Kanan, doğal silikatların karbon yakalama oranlarının abartıldığını savunuyor. “Veriler çok net: Doğal silikatlar, atmosferde anlamlı miktarda karbon çekmeye yetecek hızda aşınmıyor” diyor.

Çimento Üretiminden İlham Alındı

Bunu aşmak için ekip, çimento üretiminden ilham alan bir yöntemle silikatları daha reaktif minerallere dönüştürmenin bir yolunu buldu. Yeni yöntemde, kalsiyum kaynağı ve magnezyum silikatlar ısıtılarak kalsiyum silikat ve magnezyum oksit üretiliyor.

“Bu sürecin gücü, hem kalsiyum silikatın hem de magnezyum oksidin oldukça reaktif hale gelmesi” diyen Kanan, bu minerallerin standart silikatlara kıyasla binlerce kat daha hızlı aşındığını belirtiyor.

Yüksek sıcaklıklara ulaşmak için büyük miktarda enerji gerektiğini ve doğal gaz kullanımının önemli karbon emisyonlarına yol açabileceğini belirten ekip, bu emisyonların yakalanabileceğini veya reaktif minerallerin bu emisyonları emmek için kullanılabileceğini öne sürüyor.

Şu anda ekip, günde 15 kilogram reaktif kaya üretmeyi başardı, ancak bunu ticari bir ürün haline getirerek tarım arazilerinde kullanmayı hedefliyor.

Southampton Üniversitesi’nden Rachael James, hızlandırılmış silikat aşınmasının iklim değişikliğiyle mücadelede önemli olabileceğini belirtiyor ve 10 yıl içinde anlamlı CO₂ yakalamanın, 50 yıl beklemekten daha faydalı olabileceğini söylüyor.

Öte yandan, Edinburgh’daki Heriot-Watt Üniversitesi’nden Phil Renforth, üretilen minerallerin çimento bileşenleri içerebileceğini ve tarım arazilerinde kullanıma uygun olmayabileceğini belirtiyor.